Follow UP the money

Post objavio Zoran Kanazir, IP WAY


Da li su rizici u finasijskom sektoru ciklični li su socio-ekonomske prirode, pitanje je, ali definitivno je da su banke i finasijske institucije suočene sa sufisticiranim lopovima-prevarantima. 

     Vest da je 2012 godine u Teksasu zaposlen u banci optužen za prevaru i proneveru 97.000,00USD dokazuje da prilika čini lopova ili lopov čini priliku. Međutim, indikatvno je da se banka, pored napada spolja sve više  mora usresrediti i na napade iznutra.


Definicija PREVARE

„Ono ponašanje kojom osoba pokušava nečasno da stekne korist na štetu drugog“


ATM
Da li je praćenje novca „KEŠ“, metod po kome možemo pretpostaviti da je ATM (bankomat) jedan od najranjivijih delova sistema? Kako je napisao Roy Alves C manager AXIS Communications: „na globalnom nivou proizvođači ATM-ova podržavaju i razvijaju nove tehnologije u borbi protiv kriminala i prevara, ali čini mi se da je kriminal za sada jedan korak ispred“. U poslednjih 18 meseci prevare na ATM-ovima ne jenjavaju i moglo bi se reći da postoji modus operandi koji je moguće iskoristiti za bolju bezbednost i efektivnije praćenje novca. Samo, kako utvrditi? Većina bezbedonosnih video sistema banaka je zastarela, verovatno instalirana reda radi, nedovoljno korišćena, ali definitivno kao capex-bezvredna.

OnLINE
Banke u borbi za klijente sve češće lansiraju nove platforme za mobilne telefone, interne i društvene mreže, kako bi povećale efikasnost i smanjile troškove. Dok sa druge strane postoje nebrojeni niskobudžetni napadi spolja, korišćenjem neprijateljskih programa ili malware napadi, phishing, vishing,SMSishing,whailing (tehnike za krađu informacija). A sve to u cilju činjenja prevare.

Inside JOB
Pored toga do sada je u finasijskom sektoru bilo teško detektovati unutrašnje prevare uz pomoć tradicionalnih metoda i mera prevencije. Zašto? Postoji veliki broj razloga: prvo, zaposleni u bankama dobijaju pristup osetljivim informacijama i nadređenima je teško da prate aktivnosti i prepoznaju neodgovorno ponašanje; drugo, za razliku od spoljnih „hakera“, zaposleni nemaju potrebu da kradu lozinku ili iznalaze načine da pristupe sigurnoj mreži kompanije. Svesni sigurnosnih mera koje je banka preuzela zaposleni pronalaze način da ih zaobiđu. Tempo rada takođe otežava pronalaženje prevare, obzirom da se novac uglavnom uzima postepeno i u malim iznosima tokom nekoliko meseci ili godina.

SOCNET
Nezadovoljstvo klijenta prouzrokovalo je da bankarski sektor investira u nove tehnologije. Shvatili su da je zajednica koja koristi online i offline usluge banke veoma moćna grupa sposobna da pokrene opšte napade korišteći društvene medije i time nepopravljivo uništi reputaciju banke. Interes banke je da bude na stalnom oprezu i da bude dovoljno dorasla izazovu obezbeđivanja sigurnog okruženja za korisnike koji vrše transakcije.

TO UP
Obzirom da su sačekali tehnološki napredak u oblasti videa, banke svoj pristup baziraju na inteligentnim IP video sistemima skrojenim prema potrebi sa mogućnošću nadogradnje u sveobuhvatan sistem. Takođe, u mnogim zemljama Evrope, kao dodatni razlog promene tehnologije, usvojen je zakon da svi ATM-ovi moraju posedovati video identifikaciju. Ovakav zahtev u osnovi znači da je IP video jedino rešenje. Proizvođači kao Diebold i Wincor razvijaju bankomate koji su pametniji – dodavanjem analitike u IP video sistem.

Definitivno banke pripremaju projekte kako da kvalitetno snime video i analiziraju rad službenika i upotrebu ATM-a. Uporednom analizom informacija sa terminala bankara ili ATM-a sa kvalitetnim videom moguće je za kratko vreme utvrditi verodostojnost transakcije (forenzika) a u slučaju istrage koristiti ga kao nepobitan dokaz neprimernog (prevarantskog) ponašanja.

Business-DEVELOPMENT
Ponekad poboljšanje bezbednosti korišćenjem IP video rešenja ne predstavlja dovoljan argument za banku , ali upotreba kvalitetnog videa za potrebe npr. marketinga i plasmana predstavlja novu dimenziju upotrebe. Sada IP video rešenja mogu biti iskorišćena za analizu poslovanja filijale, broja klijenata i prosečnog vremena zadržavanja, i može se sa 100% sigurnosti proveriti učinkovitnost službenika, ispitati transport novca pri isporucili i prijemu itd.

Jedno je sigurno, budućnost banaka zavisi od razmene informacija potkrepljnih videom. Razmena takvih informacija sa ostalim bankama može otkriti pojedinosti modus operandi slučaja prevare. Razmena video informacija unutar banke sa službama marketinga, kredita, ljudskih resursa u svakom slučaju  poboljšaće rad i zasigurno povećati profit.


Bankari moraju sve da znaju, ali samo ako mogu sve da vide.

   

10 comments:

 1. Want to watch the most important match of Euro Cup 2016, the big final live from your home,just check out Euro Cup Final Live Streaming

  ReplyDelete
 2. Want to know about National Cat day that is dedicated to cats, just check out Happy National Cat Day
  and update yourself with all the information you need.

  ReplyDelete
 3. Know about most significant changes on the new iPhone8 include an upgraded camera, a new and attractive features.
  Visit our blog http://www.hplaptop.co/iphone-8-to-feature-dual-sim/

  ReplyDelete
 4. If you love cats, you must check out my blog National Cat Day
  which is solely dedicated to cats. Learn everything you want to know about cats and stay updated. Enjoy with your pets on Cat Day and make her feel special.

  ReplyDelete
 5. Your blog is very helpful to us, thanks for sharing this. You can also enjoy your new year with New Year 2017 Images and Pictures

  ReplyDelete
 6. This is a great article. It gave me a lot of useful information. thank you very much.

  defend your nuts 2 | cooking fever |monkey go happy |

  retrica  | bloons tower defense 5superfighters 2  |

  ReplyDelete
 7. Not all are true. Everyone has their own way of thinking but I think they have to reconsider. I like to argue for the most accurate results.
  http://fivenightsatfreddysplay.com

  ReplyDelete