Zahtev Maloprodaja!!!

Post objavio Zoran Kanazir, IP WAY


            Analogna video tehnolgija godinama je dominirala u maloprodaji. Tradicionalno smatralo se da je jeftinija i lakša za instalaciju nego IP mrežni video, međutm u poslednjih nekoliko godina mnoge maloprodaje su shvatile  kolika je „neočekivana“ dobiti u IP baziranim sistemima i sada se sve više okreću ovoj naprednijoj tehnologiji. Neki od očiglednih poboljšanja IP nadzornih sistema  uključuju laku upotrebu, kvalitetnu video rezoluciju, HD kamere i programe ....


U stvari ova  transformacija se dešava i na globalnom nivou. Globalno tržište za IP bezbednosne kamere  je bilo  $862 miliona u 2009.godini,  sa porast od 27% od $1,1 milijardi u 2010, prema izveštaju  IMS. Prognoza do 2014.godine očekuje  da tržište mrežnih video kamera dosegne $4,7 milijarde.


Mrežni video će rasti mnogo brže nego što je to slučaj sa analognim. Prema  izveštajima IMS-a mrežni video bi trebao da poraste za +27% tokom 2014.godine, naspram rasta od 3,6% analognog videa.

Poslednja studija  Loss Prevention Researche Council (LPRC) zaključuje da  većina  maloprdaja koja koristi analogne kamere za video nadzor razmišlja o uvođenju IP video  sistema.  Izveštaj o video nadzoru LPRC-a iz juna 2010 pokazuje da  87,1% učesnika u istraživanju razmišlja o prebacivanju na IP video sisteme. Dok u 2014 možemo očekivati čitavih 90% maloprodaja koje žele da IP video uvedu u redovnu upotrebu.

Uzrok ovog preokreta može biti pripisan prednostima  koje nudi IP otvoren sistem. Ne samo da maloprodaje mogu efektivno da  smanje gubitke  u lancu prodavnica  analizirajući  snimke sa različitih lokacija, već mrežni pristup  nadzornom videu omogućava real time business inteligence  kako bi unapredio procese unutar prodavnice  kao što su izlaganje robe, marketing, raspodela zaposlenih i logistiku.
IP bazirani sistemi  nude više naprednih tehnologija daleko bolji kvalitet slike nego analogni sistemi,  kao i pogodnost daljinskog pristupa  „live streaminga“  i pregleda arhive. S obzirom da podržavaju mogućnost Power over Ethernet (PoE) instalacija koja je jednostavna a u mreži (TCP/IP) se vidi kao nova periferija. Tako da ukupna cena koštanja (TCO) je izrazito manja u odnosu na  troškove posedovanja  analognog sistema.
Maloprodaje su konačno shvatile da se video nadzor može  primeni  i na ostale poslovne procese a ne samo na sprečavanje gubitka. Više namenskom upotrebom jednog rešenja, troškovi se mogu preraspodeliti  na različite sektore poslovne organizacije, tako na primer, informacija zabeležena samo jednom kamerom može se upotrebiti  za marketing, pozicioniranje robe, praćenje prodaje grupe ili pojedinih artikala, poslovne operacije , kontrolu POS terminala i druge analize a sve u službi povećanja prometa i zadovoljenje kupaca.

Prema izveštaju LPRC najčešća „druga“ funkcija nazornog sistema  je brojanje posetilaca (People Counting -27,1%), identifikacija toplih/hladnih zona - 12,5% (kretanje kupaca po prodajnom objektu),  merenje vremena predomišljanja mušterije  -12,5%(merenjam vremena pri razgledanju artikala).
Više od polovine (54,2%) učesnika u istraživanju  reklo je da koristi svaku od ovih aplikacija.


Razlika u ceni hardvera.
Zatvoreni analogni sistem ograničen je svojom nemogućnošću  da poveže i podeli video između poslovnih sektora preduzeća.  Ali neki prodavci i dalje strahuju od prelaska na IP sisteme zbog  troškova koje donosi ova promena.
Svi maloprodajni objekti sa analognim sistemima mogu da pređu na IP bazirane nadzorne sisteme  i dalje koristeći svoje analogne kamere. Takvi hibridni sistemi  smanjuju troškove koristeći  video enkodere kako bi omogućili analogim kamerama da pristupe mreži . Instaliranjem enkodera analogne kamere mogu da šalju  digitalni video kao i da obavljaju bazne IP zadatke kako što su detektor pokreta  i digitalni pan/tilt/zoom.

Maloprodaje kada odluče da koriste celokupni  IP sistem mogu da smanje troškove  instalacije  tako što će povezati postojeću(TCP/IP Cat5/6) infrastrukturu sa podrškom PoE. PoE koristi jedan kabl za prenos struje i podataka  što opet smanjuje troškove  i vreme koje bi se potrošilo u razvalčenju novih kablova kroz objekte.

Dodatno, za razliku od tradicionalnih analognih nadzornih sistema koji zahtevaju fiksni redosled prilikom dodavanja novih kamera, IP bazirani sistemi dozvoljavaju dodavanje kamera bilo kojim redom. Analogni uređaj - bazni DVR ima 16 portova tako da kad se oni svi upotrebe dodavanje 17-te kamere može predstavljati trošak od nekoliko hiljada za novi uređaj, kameru i kabliranje.

Razlika u ceni softvera.
Upoređujući cenu softvera sa sveukupnom cenom sistema, možemo reći da njegova cena iznosi oko 10-15% ukupne vrednosti sistema, vrlo je važno reći da je neophodno izabrati najbolje rešenje kao bi se dodata vrednost prikazala već prvog dana implementacije.

Postoji zabluda da kada kompanija kupi  DVR ne mora da plaća licence za softvere, ali zapravo  ta cena je uključena u cenu kutije. Ne postoji ni jedan validan finansijski razlog  koji bi nas zadržao na staroj analognoj tehnologiji.
Sa programom (software) proizvođači nude dokumentovan Softwere Development Kit koji omogućava integraciju sa ostalim  sistemima u maloprodaji kao što su Point of Sale, Automatic Teller Machines, Acces conrtrol gate, Lightning, HVAC , požarne alarme, analitiku i biometriju,  a priključci  za ova različita rešenja već  postoje.
                „Prva stvar na koju ljudi treba da pomisle kad pričamo o videu jeste sigurnost, ali to nije sve. Ja bih to nazvao upotrebljivost  kamera. Možete da vidite sve što se dešava istog momenta i da radnike usmerite ka rešavanju problema pre nego se problem uveća“. – Orla Lannin Wall Mart
Da bi izvukli najviše iz IP video sistema kompanije(maloprodaje) bi trebale da  naprave umrežen funkcionalan tim koji bi radio zajedno  na širenju informacija  i analiza kako bi se postigao viši stepen efikasnosti i efektivnosti.

         IP video sistemi za razliku od analognih, pružaju mogućnost kontinuiranog razvoja i nadogradnje. Iako su nasledili epitet bezbednosti očigledno je da prerastaju i postaju alat sa kojim se može predviđati i u realnom vremenu reagovati. Implementatori i korisnici IP video sistema mogu u budućnosti očekivati neophodnu simbiozu u saradnji jer još uvek smo na početku, treba iskoristiti momenat i ovako jak trend. Biti među prvima je privilegija koju mogu priuštiti samo oni koji poseduju informaciju u pravom trenutku. Vreme je da se iskoristi znanje i volja jer kao i svaka nova tehnologija donosi novu vrednost.

9 comments:

 1. Want to know about Veterans Day,which is a day to celebrate the great officers of the US army,just checkout my blog Happy Veterans Day 2016 and stay updated.

  ReplyDelete
 2. Informative post. keep sharing more post so that we readers will get more knowledge.
  Assignment writing service reviews

  ReplyDelete
 3. Want to know about Veterans Day,which is a day to celebrate the great officers of the US army,just checkout my blog Happy Veterans Day 2016 and stay updated.

  Adidas Yeezy Boost 350
  Adidas NEO Shoes
  Adidas NMD XR1 Primeknit
  Adidas Ultra Boost Uncaged Hypebe

  ReplyDelete
 4. Want to know about Veterans Day,which is a day to celebrate the great officers of the US army,just checkout my blog Happy Veterans Day 2016 and stay updated.

  Adidas Yeezy Boost 350
  Adidas NEO Shoes
  Adidas NMD XR1 Primeknit
  Adidas Ultra Boost Uncaged Hypebe

  ReplyDelete