Da li je moguće sportske manifestacije gledati uživo ali ne preko TV-a?!

Post objavio Zoran Kanazir, IP WAY
Očigledana je primena video rešenja u poslovanju i bezbednosti ljudi i roba. Video tehnika je toliko dugo prisutna da čak i Coca-Cola svoje reklame bazira na spontanim događajima običnih ljudi, sve prisutno gledanje nije samo zaviriti u život drugih već neophodnost biti na više mesta u isto vreme.

Tehnologija je toliko napredna i ponekad mi se čini da je ne koristimo dovoljno. Da, koristim pametan telefon, laptop i tablet a to sve u službi komunikacije. Međutim, voleo bih ponekad da pogledam neki sportski događaj koji nije PRO već dovoljno amaterski gde su mogući preokreti čudni obrti i gde ne postoji momenat novca nego čista igra i strast.
Industrija u kojoj sam prisutan polako pruža mogućnost za ostvarenje moje želje. Elem, video rešenja i sistemi su sve upotrebljiviji i jednostavniji. Bazična znanja u industriji uveliko su u mogućnosti da odgovore na zahteve ma koliko oni čudni bili, ostalo je samo odabrati alate koji su dovoljno kvalitetni i pouzdani.
Pregledom Industrije Video managment sistems (VMS), uvidom u finasijske pokazatelje firmi, uporedba platformi hardvera i softvera, što se kaže „osnovna analiza i trendovi“, zaključio sam da kompanije Milestone i Axis Communication mogu odgovoriti na moj zahtev.
O Axis-u je dovoljno reći da u ponudi ima samo 74+ modela kamere raznih namena i mogućnosti gde postoji velika verovatnoća pronaći HDTV kameru sa PTZ-om i praćenjem akcije. Veći mi je bio problem oko softwer-a koji treba da prati zahtev. Nisam uspeo da pronađem rešenje  koje je namenjeno sportskim događajima, doduše bilo je nekoliko koje bih mogao upotrebiti ali ne dovoljno zadovoljavajućih kriterjuma. Morao sam postaviti malo drugačiji zahtev, jer u razgovoru sa prijateljem koji je snimatelj upravo sportskih događaja, zaključio sam da različiti sportovi zahtevaju različite pozicije i tehnike snimanja. Stoga je zahtev promenjen u: „Koja je to platforma koja u osnovi zadovoljava kriterijume, a moguća je nadogradnja kroz nezavisan razvoj dodataka aplikacija ili modula?“
Milestone VMS, prisutna dugo godina, firma koja sa 100.000+ instalacija sa mnogo partnera u proizvodnji i prometom u 2012 od 55+M U$D. Dobro to su podaci, veoma impresivni, ali opet nedovoljni te zašto baš oni? Što bi se reklo koncept je bitan, a koncept je upravo to što je njihova najveća prednost. Koncept koji se čini jednostavan u stvari je jako komplikovan jer zadržati fokus  da se bude najbolji u VMS nije ih odvukao da se bave video analitikom, prepoznavanjem lica ili godišta i pola, praćenjem saobraćaja ili nekim drugim aktivnostima koja nisu osnova VMS-a. Čak i novo rešenja kao što je ARCUS omogućava jednostavnost upotrebe VMS i njegovu nadogradnju. Rešenje za koje nije potrebno znanje  oko instalitanja prilagođeno manjim sistemima lako upravljivo na svim poznatim platformama bilo da su Linux, MacOS  ili Microsoft Windows, što ostavlja dovoljno prostora za nadogradnju ma kako se na ARCUS gleda.
Ipak smo mi na ovim prostorima a i šire poznati po košarci, rukometu, vaterpolu, karateu, teakwondo-u i mnogim drugim sportovima. Koliko je kamera, konekcija, protoka je porebno da događaji koji su nam bitni budu vidljivi i za ostatak sveta?
Tehnologija postoji, ideja je rečena (napisana), postoji li mogućnost dodatne zarade, hoće li to promeniti cene reklamnog prostora za vreme Super Bowl-a... Sve su to teme za dodatno razmišljane i razradu, kako bi se reklo: „Biće to veoma komplaksan algoritam!“

Sve nam je tu na dohvat ruke i zašto onda boksere kluba Bombarderi iz Male moštanice ne bi podržavali i gledali Bušmani iz pustinje Kalahari. 

6 comments:

 1. Odličan teks, vredi razmišljati.

  ReplyDelete
 2. Want to know regular updates of Euro Cup 2016????
  Get Euro Cup live Streaming,Euro Cup 2016 Schedule,Euro Cup 2016 Fixture,Euro Cup 2016 Live Streaming,Euro Cup 2016 Live Stream,Euro Cup 2016 Live Score.
  Venue-France,From 10th june-10july. 24 teams,10 stadiums. Stay updated. Watch Germany vs Italy Live Streaming.

  ReplyDelete
 3. Thanks for sharing the information. It is very useful for my future. keep sharing

  lennyfacetext.com

  ReplyDelete